Zelfs als je op vakantie gaat naar Duitsland is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering biedt namelijk persoonlijke hulp bij onvoorziene gebeurtenissen en verzekert specifieke vakantierisico’s. Je kan het vergelijken met een virusscanner voor je computer, heb je deze niet, dan zal je ooit toch hard vloeken, omdat je deze nooit hebt aangekocht.

De risico’s van een reis naar Duitsland lijken op zich niet erg hoog, maar niet alle Nederlandse verzekeringen bieden dekking in het buitenland. De Nederlandse zorgverzekering is wel gewoon geldig in Duitsland, tot het Nederlandse prijspeil. Dat is voldoende tenzij je naar een privé-ziekenhuis wordt gebracht.

Diefstal en beschadiging van je bagage, bril of camera zijn beter verzekerd met een reisverzekering dan bij een inboedelverzekering met buitenshuisdekking. In de bagagedekking bestaan wel de grootste verschillen. De maximumvergoeding voor bagage loopt uiteen van 1.000 tot 5.000 euro en vaak heb je te maken met een eigen risico. Voor individuele items zoals een laptop verschilt de dekking van 300 euro tot ruim 1.000 euro. Van nieuwe spullen krijg je de nieuwwaarde vergoed, maar voor oudere spullen krijg je de dagwaarde. Het is dan ook altijd verstandig om de voorwaarden erop na te lezen voordat je een reisverzekering afsluit.

Ga je skiën of bijzondere sporten beoefenen in Duitsland dan moet je je vaak bijverzekeren via de wintersportmodule. Dat is nodig om een beroep te kunnen doen op de reisverzekering tijdens wintersportvakanties. Activiteiten als langlaufen, fietsen en wandelen zijn meestal wel standaard meeverzekerd, ga je naar het Noorde ven Europa op een artic pulka expedtie, dan zou ik toch zeker alles even nalezen. 😉

Een reisverzekering bestaat uit verschillende modules waarmee je verschillende risico’s kunt verzekeren. Kies dan ook een dekking die bij je past. Autohulp in het buitenland met vervangend vervoer is altijd aan te bevelen wanneer je met de auto op vakantie naar Duitsland gaat. Check eerst of dat niet al is verzekerd via een pechhulp service of de autodealer. De eerste paar jaar is dit namelijk meestal via de dealer verzekerd. Een annuleringsverzekering is vooral nuttig wanneer je een vakantie boekt.

Als je vaker per jaar op vakantie gaat ben je goedkoopst uit met een doorlopende reisverzekering. Anders ben je voordeliger uit met een kortlopende reisverzekering.