Update 4 juli 2021 – Zomervakantie update Corona
Ga je deze zomervakantie op reis naar het Zwarte Woud, een andere regio in Duitsland of een ander Europees land, dan moet je zeker eens kijken naar de officiële Re-open EU app. Zowel via de website als via de app krijg je steeds de meest recente reisadviezen en situatie.

 

In Duitsland is alles geregeld per deelstaat en in de deelstaat Baden-Württemberg is daarbij alles dan nog eens geregeld per district en kijken ze naar de incidence level van de laatste 7 dagen en daarbij horen dan de lopende maatregelen. Deze Engelstalige pdf geeft alle maatregelen per level aan en hier kan je dan de incidence rates vinden per district.

Incidence rates op 4 juli

 

 

 

 

Update 6 augustus – Provincie Antwerpen is zone rood voor Duitsland
Door de grote stijging van cases in de Provincie Antwerpen, is deze zone nu als code rood ingekleurd door Duitsland. Ben je dus in de provincie Antwerpen geweest, dan moet je nu bij aankomst in Duitsland 14 dagen in quarantaine. Meer informatie bij de Duitse overheid.

Dit geldt dus ook voor Belgische toeristen uit de provincie Antwerpen.

Update 29 juli – formulier invullen als Belg bij terugkomst?

Vanaf 29 juli is er een digitaal formulier beschikbaar voor elke Belg die uit het buitenland terug naar ons land terugreist. Elke Belg die meer dan 24u buiten de landsgrenzen is geweest moet dit steeds invullen (bij een langer verblijf 48u voor terugreis naar België). Ook voor reizen naar Duitsland zal dit dus ingevuld moeten worden, wanneer je terug naar huis gaat.

Bij terugreis met de wagen zullen er ook steekproeven zijn aan de grenzen, dar het invullen van dit formulier verplicht zal worden.

 

Update 6 juli (wat is er aangepast sinds 1 juli?)?

 • In privé of publieke ruimtes mag je nu in een groep met tot 20 personen samenkomen.
 • Vanaf 1 juli kunnen privé evenementen plaatsvinden in restaurants of evenementenlocaties met tot 100 personen. Dit zelfs tot 250 personen voor evenementen met vaste plaatsen en een vast programma.
 • Vanaf 1 augustus wijzigt dit naar 500 personen.
 • Dansevenementen zijn nog steeds verboden.
 • Zijn terug open: Sportvelden, sportaccommodaties, hotels, campings, pretparken, zwembaden…

De laatste update kan je steeds hier vinden.

Reisadvies?

Het reisadvies voor het Zwarte Woud van de Belgische regering is Oranje. Waarom Oranje? Omdat de provincie Antwerpen in België voor Duitsland Rood gekleurd is. Vertrek je dus vanuit die provincie naar Duitsland, dan moet je 14 dagen in zelf quarantaine OF een negatieve Corona test afleggen. Let hier dus bij op als je naar Duitsland op reis gaat deze weken.

 

Dragen van mondmasker?

Het dragen van een mondmasker is verplicht (vanaf 7 jaar) bij:

 • Gebruik van openbaar vervoer
 • In kappers-, massage-, cosmetica-, nagel-, tatoeage- en piercingsstudio’s en in medische en niet-medische voetverzorging.
 • In dokterspraktijken, tandartspraktijken, operaties van andere beroepen in de medische geneeskunde en natuurgenezers, evenals in instellingen van de openbare gezondheidszorg.
 • Je dient ook een mondmasker te dragen in winkelcentra en winkels!

 

Corona app?

Duitsland heeft nu ook een Engelstalige versie van hun Corona app, die in samenwerking tussen enkele grote spelers en de universitaire wereld is gebouwd.

De Belgische app die tegen begin september wordt gebouwd zal volledige gebaseerd zijn op de Duitse app.

 

Nog twijfels?

Via de FB pagina kan je alvast enkele ervaringen lezen van toeristen die de afgelopen weken in het Zwarte Woud op vakantie waren. ❤️

 

 


Nu dat er steeds meer gebieden in quarantaine gaan (en de Italiaanse skigebieden nu reeds op 9 maart het skiseizoen stopzetten) krijgen we geregeld vragen over de huidige stand van het Corona Virus (officieel Covid-19) in het Zwarte Woud.

De impact van de Covid 19 uitbraak?

  • Er is in België nu een negatief reisadvies voor reizen naar alle landen.
  • De Bundesliga stopt alle voetbalwedstrijden tot al zeker 2 april.
  • De hotels in het Zwarte Woud zien tot 80% afzeggingen  voor de paasvakantie.
  • Kleuterscholen, kinderdagverblijven en scholen worden gesloten tot 19 april.
  • Geen bezoeken aan ziekenhuizen behalve essentiële uitzonderingen / bezoeken aan bejaardentehuizen en verpleeghuizen worden tot een minimum beperkt (tot al zeker 19 april). 
  • Openbare evenementen met meer dan 100 deelnemers in gesloten ruimtes zijn verboden (tot al zeker 19 april). Bovendien is de aanbeveling van toepassing op het annuleren van alle evenementen die niet absoluut noodzakelijk zijn. 
  • Alle onnodige sociale contacten moeten tot een minimum worden beperkt / Als iedereen slechts de helft van zijn gebruikelijke contacten onderhoudt, is er al veel bereikt.
  • Grootouders mogen niet betrokken zijn bij kinderopvang omdat kinderen vaak drager zijn van het virus, ook al ervaren ze zelden symptomen.
  • Werkgevers moeten het voor hun werknemers mogelijk maken om thuis te werken of overuren te verminderen.
  • Vanaf zondag 15 maart sluiten de skigebieden (zoals in Feldberg).

Zonet is ook bekend gemaakt dat Duitsland zijn grenzen gaat controleren.