Het Zwarte Woud staat bij veel mensen vooral bekend om de bossen en bergen, maar het is juist de Wijnstreek Baden die binnen Duitsland een hoop aanzien geniet.

Het is het derde grootste wijngebied van Duitsland, met meer dan 12.500 hectare aan oppervlakte. De Badense wijnen behoren als enige wijnen in Duitsland tot de zogenaamde zone B wijnbouwgebieden van de EU, wat goed aangeeft hoe strikt men er toeziet op de kwaliteit. De vele Badische coöperaties (Winzergenossenschaften) houden geregeld open huis en zijn een aanrader om te bezoeken.

Het wijnproeven in de Wijnstreek Baden is wat dat betreft dan ook een uitstekend idee wanneer u een keer een vakantie of een paar dagen doorbrengt in het Zwarte Woud in 1 van de vele hotels in en rond Baden.

Wijnproeven in Wijnstreek Baden

Voor het wijnproeven in de Wijnstreek Baden dient u de dalen in te trekken, aangezien de verschillende boeren zich daar bevinden. Houd er rekening mee dat elke wijnboer zich specialiseert in een bepaalde wijn, waardoor het mogelijk is om een Riesling uit Ortenau te proeven, of juist een Gutedel uit Markgräflerland te proberen.

Door de verschillende wijnen als de Ruländer (Pinot gris) of de Weissburgunder (Pinot blanc) stuk voor stuk uit te proberen maakt u een heerlijke reis. Het wijnproeven/wijn kopen in de Wijnstreek Baden kan dan op zich een doel zijn van een bezoek aan het Zwarte Woud.

Baden wijnregio

Foto’s van bjoern.f