Het Zwarte Woud ligt op amper 6uur rijden van Brussel en vele Belgische vakantiegangers bezoeken deze regio dan ook met de mobilhome, caravan of auto.

Ook voor een shortski-weekendje is de regio rond Feldberg zeer gekend bij de Belgische wintersporters.

In de winter dien je echter steeds rekening te houden met de aangepaste Duitse winter verkeersregels (die in werking zijn sinds 29 november 2010):

”Bij gladheid door sneeuw, sneeuwpap (smeltende sneeuw), gladde wegen of gladijs dat motorvoertuigen moeten uitgerust zijn met banden waarvan het loopvlakpatroon, de rubbersamenstelling of de structuur is ontworpen voor deze winterse omstandigheden .”

Dit kan je vertalen als bij sneeuw, hagel, ijsregen, sneeuwstormen of aanvriezende mist of regen dien je winterbanden op je auto hebben liggen.

Voor deze verplichting is er geen vaste periode en dit is volledig afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo had je de afgelopen weken nog perfect in de regio rond Keulen/Dusseldorf met zomerbanden mogen rijden, daar de temperaturen daar meer deden denken aan de lente.

Onder winterbanden verstaat de Duitse wetgever trouwens banden met een sneeuwvloksymbool of het M+S symbool (Mud & Snow). Dit is dus eenvoudig na te kijken op je wagen, bedrijfswagen of huurwagen.
winterbanden

De Duitse boete voor het niet gebruiken van winterbanden staat op 40€. Brengt u echter anderen in gevaar, dan loopt dit op tot 80€. Daarnaast kan de verzekering ook steeds beslissen om geen premie uit te keren bij een mogelijk ongeval zonder winterbanden.

Als je dus geen winterbanden hebt, kan je best de aankomende weersomstandigheden goed in het oog houden en anders moet je hier zeker eens kijken naar een voordelige extra set winterbanden voor je wagen.

Neem dus geen risico’s tijdens een vakantie in de winter naar het Zwarte Woud!

Voor wie er nog aan zou durven twijfelen, in Feldberg is het wel degelijk winter en zijn de skipistes open (check de meteoberichten voor de volgende dagen voor Feldberg).
feldberg